1. Home
  2. Ontleners
  3. Ontlener toevoegen

Ontlener toevoegen

Overzicht

Een nieuwe ontlener voeg je toe via Ontleners > Ontlener toevoegen. Er verschijnt een leeg invulformulier.

Naam / Familienaam
Dit zijn beide verplichte velden.

E-mailadres
Niet verplicht in te vullen, maar wel essentieel voor een aantal functies in Colibris, o.a. het automatisch herinneren aan uitgeleende werken en het sturen van een uitleenoverzicht.

Een e-mailadres dient steeds uniek te zijn. Het is dus beter om dit leeg te laten dan iedereen hetzelfde generieke e-mailadres te geven.

Wachtwoord
Enkel nodig om ontleners te laten aanmelden op ‘Mijn Colibris’, waar ze hun uitleen kunnen beheren en items kunnen verlengen en reserveren. Wanneer Wachtwoord e-mailen is aangevinkt, zal de ontlener na het opslaan een e-mail ontvangen met daarin het wachtwoord.

Specieke velden
Via Instellingen > Ontleners > Specifieke velden kunnen twee velden vrij worden benoemd. Denk aan een telefoonnummer, klas, afdeling… Zie Instellingen: specifieke velden

Het veld sp1 (specifiek veld n°1) kan ook gebruikt worden als alternatieve login voor een ontlener. Op deze manier kan er worden ingelogd zonder e-mailadres. Het zorgt er ook voor dat je bestaande lenerspassen of persoonlijke barcodes kunt blijven gebruiken. Zie Alternatieve login voor ontleners

Barcode afdrukken
Wanneer deze checkbox is aangevinkt, zal Colibris meteen na het opslaan een barcodelabel afdrukken. Hiermee kan de ontlener gemakkelijk worden geïdentificeerd tijdens het uitleenproces.

Ontleners zijn nooit gelinkt aan een vestiging. Met andere woorden: iedereen met een ontlenersaccount kan in elke vestiging terecht om items uit te lenen.

Ontlenersgroep

Boeken en andere items kunnen worden gekoppeld aan één of meerdere ontlenersgroepen (bijvoorbeeld leerlingen / leerkrachten). Ze kunnen dan enkel worden ontleend door personen die tot deze groep behoren.

Je kunt meerdere groepen selecteren door de <Ctrl> toets in te houden.

Ontleners kunnen niet worden gekoppeld aan een bepaalde vestiging, ze kunnen steeds terecht in alle vestigingen / deelcollecties van een Multi licentie.

Bijgewerkt op 22/02/2023

Gerelateerde artikels

Nog hulp nodig?
Kan je het antwoord niet vinden? Neem dan contact op via e-mail of telefoon: +32 (0)3 336 06 55
Contacteer ons