Relaties tussen items

Onder Collectie > Item bewerken of Collectie > Item toevoegen is er naast de titelgegevens en exemplaargegevens ook een derde tabblad: Relaties. Relaties zijn verwijzingen naar andere objecten: koppelingen tussen items die met elkaar verband houden, bv. een gedrukt boek en de e-book versie ervan, een boek dat uit verschillende delen bestaat, of een boek […]

Read More

Colibris blijft een oude coverfoto tonen

Wanneer je ervoor kiest om zelf een foto op te laden van een item, of wanneer je na verloop van tijd opnieuw de ISBN code ingeeft en op die manier een nieuwe foto aangeboden krijgt, dan kan het zijn dat je alsnog een oude coverfoto te zien krijgt op de detailfiche van dit werk in […]

Read More

Bestaand item dupliceren

Wanneer je via Collectie > Item bewerken naar een bepaald item gaat en Bewerken klikt, dan is er onderaan het formulier een knop Dupliceren. Wanneer je hierop klikt, dan worden de bestaande titelgegevens gebruikt als startpunt voor een nieuw item. Dit is vooral handig wanneer je een hele reeks gelijkaardige boeken of tijdschriftartikels moet invoeren. […]

Read More

Oude barcodes gebruiken

Wie van een ander softwarepakket is overgestapt op Colibris, had misschien al een barcode aangebracht op elk object. Colibris kan deze alternatieve barcodes herkennen en gebruiken om uitleen te registreren, naast de barcodes die Colibris zelf aanmaakt. Om dit te bekomen, dien je het werk toe te voegen aan de Colibris collectie (titel + minstens […]

Read More

Themalijsten

Themalijsten zijn verzamelingen van items rondom een bepaald thema. Enkele voorbeelden: Een lijst met films geschikt voor een bepaalde leeftijdscategorie Een lijst met boeken waaruit kinderen kunnen kiezen voor een boekbespreking Een lijst met boeken, cd’s en dvd’s rond een bepaald land Leestips van meester Kris Een lijst met de meest ontleende items van vorige […]

Read More

Collectie exporteren

Collectiegegevens in Colibris kunnen worden afgedrukt in overzichtslijsten of geëxporteerd naar databestanden. Ga hiervoor naar Collectie > Exporteren. Selecteer één of meerdere filters en klik onderaan op Exporteren. Enkele tips en opmerkingen bij de verschillende filters: Datum van/totDit is de invoerdatum van de werken in de selectie. Op deze manier kan een lijst met recente […]

Read More

Items / exemplaren wijzigen

Ga naar Collectie > Item bewerken. Zoek het gewenste item door de barcode te scannen of een deel van de titel in te voeren. In de lijst met zoekresultaten die nu verschijnt, staat na elk item een knop Bewerken. Wanneer je hierop klikt, verschijnt het invulformulier met alle titelgegevens. Klik onderaan op Opslaan om de […]

Read More

Items / exemplaren verwijderen

Ga naar Collectie > Item bewerken. Zoek het gewenste item door de barcode te scannen of een deel van de titel in te voeren. In de lijst met zoekresultaten die nu verschijnt, staat na elk item een knop Bewerken met daarachter een dropdown pijltje. Wanneer je hierop klikt, verschijnt de optie Verwijderen. Na bevestiging wordt […]

Read More

Barcodes en ruglabels

Colibris kan voor elk item twee soorten zelfklevende labels aanmaken: BarcodelabelsDeze liggende labels zijn bedoeld om de uitleen te automatiseren. Ze bevatten een unieke barcode voor elk exemplaar, dat gescand kan worden om het te identificeren. Naast de barcode wordt ook de titel en de auteur vermeld, samen met de naam van je organisatie. Deze […]

Read More

Omschrijving exemplaargegevens

Colibris biedt de volgende datavelden aan voor exemplaargegevens. Enkele datavelden worden gevolgd door een icoontje van een tekstballon. Voor deze velden zijn automatische suggesties beschikbaar. Zodra twee of meer letter worden ingevuld, toont Colibris een lijst met verwante termen die al in de collectie voorkomen. Colibris barcodeDe volledige barcode zoals die door Colibris wordt afgedrukt […]