1. Home
 2. Ontleners
 3. Registratie ontleners: online formulier

Registratie ontleners: online formulier

Voor 2024 konden nieuwe lenersaccounts enkel worden toegevoegd door een beheerder (hetzij individueel via Ontleners > Ontlener toevoegen, hetzij vanuit Excel via Ontleners > Importeren). Nu kunnen leners ook zichzelf registreren via een publiek formulier.

Publieke registratie inschakelen

Publieke registratie is standaard niet actief. Het dient ingeschakeld te worden via Instellingen > Ontleners > Publieke registratie. Daarna verschijnt de optie Registreren op twee plaatsen:

 • In de footer onder de hoofding ‘Mijn Colibris’
 • In het loginformulier dat verschijnt achter de link ‘Aanmelden’

Beveiliging

Hoewel het registratieformulier op verschillende manieren (onzichtbaar) is beveiligd, zou het kunnen dat zogenaamde ‘bots’ proberen om met valse gegevens de registratieprocedure te doorlopen. Dit fenomeen duikt op in zowat alle formulieren op het internet.

Het is dus belangrijk om alle gegevens te dubbelchecken en enkel accounts te activeren die komen van gekende namen en e-mailadressen.

Registratie in verschillende stappen

De registratie verloopt in verschillende stappen:

 1. Registratieformulier invullen
  De lener geeft zijn voornaam, familienaam en e-mailadres in, kiest een voorkeurstaal en klikt op ‘Registreren’.
 2. Verficatie van het e-mailadres
  Colibris stuurt meteen een verificatiemail naar het opgegeven e-mailadres. Hierin zit een unieke link die aangeklikt dient te worden om te bevestigen dat het e-mailadres effectief bestaat.
 3. Activering door beheerder
  Vervolgens stuurt Colibris een e-mail naar het adres van een beheerder (in te stellen via Instellingen > Ontleners > Publieke registratie. In deze e-mail zit opnieuw een knop waarmee de beheerder de lenersaccount kan activeren. Er wordt aangeraden om steeds de gegevens na te kijken en verdachte profielen niet te activeren. Na de activatie wordt de beheerder direct doorverwezen naar het profiel van de nieuwe leners. Daar kunnen eventueel gegevens worden aangevuld of nagekeken.
 4. Bevestiging activering
  Na de activering ontvangt de lener automatisch de e-mail ‘Welkom in de bibliotheek’ (zie E-mailtemplates) met daarin een initieel wachtwoord (willekeurig gekozen door Colibris).

Pas wanneer alle stappen zijn doorlopen, is de lenersaccount actief. Zolang de activering door de beheerder niet is gebeurd, zal de lener nog niet kunnen aanmelden. Zie ook actieve / inactieve ontleners.

Via Ontleners > Ontlener bewerken zijn lenersaccounts wel al opzoekbaar tijdens de registratieprocedure. Dat kan via het zoekveld Status.

In de zoekresultaten zullen accounts die wachten op bevestiging / activering met een specifiek icoon worden aangeduid:

Wanneer een nieuwe account wacht op activering door een beheerder, dan kan dit op twee manieren:

 1. door op de link te klikken die vervat zit in de e-mail die worden gestuurd naar het beheerdersadres zoals opgegeven in Instellingen > Ontleners > Publieke registratie
 2. door de nieuwe lener op te zoeken in Ontleners > Ontlener bewerken. Klik dan Bewerken en klik op de knop Activeer account.

Wanneer er nieuwe lenersaccounts wachten op activering door een beheerder, dan wordt op de homepage ook een melding weergegeven:

Bijgewerkt op 08/03/2024

Gerelateerde artikels

Nog hulp nodig?
Kan je het antwoord niet vinden? Neem dan contact op via e-mail of telefoon: +32 (0)3 336 06 55
Contacteer ons