ISBN gegevens ophalen

Colibris kan automatisch gegevens ophalen uit online bronnen, op basis van de barcode / het ISBN nummer.

Onder Collectie > Item toevoegen vind je onder Titelgegevens het veld Barcode / ISBN. Zorg ervoor dat dit veld geselecteerd is, scan de barcode van een werk of vul de cijfercode manueel in (zonder spaties of streepjes).
Klik vervolgens op Zoek online.

Colibris maakt gebruik van een EAN barcode die meestal op de achterkant van een cover is gedrukt. Een ISBN nummer (International Standard Book Number) vind je meestal binnenin een boek.

Een ISBN nummer had oorspronkelijk 10 cijfers, maar sinds 2007 is men overgestapt op 13 cijfers om compatibel te zijn met EAN. Beide zijn nu inwisselbaar.

Bestaande gegevens bijwerken / aanvullen

Wanneer je bij een bestaand item ‘zoek online’ klikt, dan zal Colibris trachten de gegevens aan te vullen aan de hand van de online bronnen.

Let wel: enkel lege velden worden ingevuld, er wordt dus geen bestaande informatie overschreven. Wil je bepaalde gegevens toch opnieuw ophalen? Maak de gewenste velden dan eerst leeg en klik vervolgens op ‘zoek online’.

Online bronnen

Colibris is verbonden met tal van online bronnen (sommige commercieel, sommige niet-commercieel). Bij de lancering van de nieuwe versie in 2020 zijn dit:

  • BOL.com
  • Boek.be
  • Google Books
  • ISBNdb
  • Goodreads.com
  • WorldCat

Momenteel worden meer dan 450 miljoen objecten meteen herkend. De focus ligt daarbij op boeken: het aantal cd’s, dvd’s en andere objecten zoals gezelschapsspellen ligt lager.

Sommige bronnen zijn kwalitatiever dan andere. WorldCat is met voorsprong de grootste catalogus maar we vinden er minder gedetailleerde gegevens. Colibris werkt daarom met een complex algoritme om te bepalen welke bron de beste gegevens biedt, en voegt gegevens samen om tot een rijk gestoffeerd resultaat te komen. Van meer dan 20 miljoen objecten vinden we een complete fiche inclusief coverafbeelding.

Zijn er toch stelselmatig items die niet worden gevonden? Zeker melden, want we evalueren onze bronnen regelmatig en gebruiken deze info om interessante nieuwe bronnen te identificeren.

Bijgewerkt op 22/02/2023

Gerelateerde artikels

Nog hulp nodig?
Kan je het antwoord niet vinden? Neem dan contact op via e-mail of telefoon: +32 (0)3 336 06 55
Contacteer ons