Verschillen tussen DYMO en Zebra printers

Het verschil tussen beide types van labelprinters zit op vier vlakken:

  • Technologie
  • Duurzaamheid
  • Flexibiliteit
  • Prijs

Algemeen kunnen we stellen dat Zebra printers de beste keuze zijn. De keuze voor een Dymo printer is enkel interessant voor kleine collecties met weinig uitleen, die voor een zo laag mogelijk bedrag willen starten.

Printtechnologie

DYMO printers werken met een direct thermal technologie. Dat wil zeggen dat ze gebruik maken van warmtegevoelige labels. De printer “verbrandt” bij wijze van spreke bepaalde delen waardoor ze zwart worden zonder dat er inkt aan te pas komt.

Zebra printers daarentegen werken met een thermal transfer technologie. Ze gebruiken inktrollen en brengen de inkt via hitte over op het etiket.

Duurzaamheid

Wellicht het meest doorslaggevende verschil. Zebra labels zijn veel duurzamer.

De warmtegevoelige DYMO labels zijn niet bestand tegen fel zonlicht, hoge temperaturen, hoge vochtigheid en chemische producten. Ook onder gewoon daglicht zullen de labels langzaam vervagen. Dit is vooral belangrijk voor ruglabels die aan de buitenkant van een boek worden gekleefd. Dymo geeft zelf een termijn op van enkele jaren, al is dit sterk afhankelijk van het gebruik. Hou er rekening mee dat je op termijn de meeste labels zal moeten vervangen. Meer info op de pagina Dymo labels.

De inkt die Zebra gebruikt, is niet onderhevig aan zonlicht of hitte, en is beter bestand tegen chemische producten. Etiketten kunnen tientallen jaren meegaan zonder vervangen te worden. Bovendien kleven deze etiketten veel sterker, waardoor ze niet zomaar verwijderd kunnen worden.

Eén of twee rollen

Voor de DYMO labels maakt Colibris gebruik van twee formaten: een klein ruglabel / ontlenerslabel en een groter barcodelabel. Dat maakt dat je twee verschillende soorten labels moet aankopen.

Anders worden op een Zebra printer alle soorten labels afgedrukt op hetzelfde formaat van etiketten.

Flexibiliteit

Een DYMO printer is courant en heeft dan ook andere toepassingen buiten Colibris, o.a. het aanmaken van postlabels, eigen etiketten voor kaften of ander materiaal… Een Zebra printer is echter meer specifiek en zal wellicht enkel nut hebben binnen Colibris.

Prijs

De Zebra printers zijn aanzienlijk duurder in aankoop. Anderzijds is de prijs van de labels vele malen lager. Wanneer je meer dan +/- 2500 items in de collectie hebt, dan gaat de prijs van de etiketten doorwegen en dan is Zebra technologie voordeliger.

Was this article helpful?

Gerelateerde artikelen