1. Home
  2. Apparatuur
  3. Verschillen tussen DYMO en Zebra printers

Verschillen tussen DYMO en Zebra printers

Het verschil tussen DYMO printers en Zebra printers zit op vijf vlakken:

  • Technologie
  • Duurzaamheid
  • Labelformaten
  • Flexibiliteit
  • Prijs

Algemeen kunnen we stellen dat Zebra printers een betere keuze zijn op lange termijn. De keuze voor een Dymo printer was vooral interessant voor kleine collecties met weinig uitleen, die voor een zo laag mogelijk bedrag wilden starten.

Hoewel de functionaliteit voor Dymo printers nog aanwezig is in de Colibris software, bieden we hier sinds eind 2023 geen actieve ondersteuning meer voor. Hoe lang deze situatie werkbaar blijft, kunnen we onmogelijk voorspellen.

Printtechnologie

DYMO printers werken met een direct thermal technologie. Dat wil zeggen dat ze gebruik maken van warmtegevoelige labels. De printer “verbrandt” bij wijze van spreke bepaalde delen waardoor ze zwart worden zonder dat er inkt aan te pas komt.

Zebra printers daarentegen werken met een thermal transfer technologie. Ze gebruiken inktrollen en brengen de inkt via hitte over op het etiket.

Duurzaamheid

Wellicht het meest doorslaggevende verschil. Zebra labels zijn veel duurzamer.

De warmtegevoelige DYMO labels zijn niet bestand tegen fel zonlicht, hoge temperaturen, hoge vochtigheid en chemische producten. Ook onder gewoon daglicht zullen de labels op lange termijn vervagen. Dit is vooral belangrijk voor ruglabels die aan de buitenkant van een boek worden gekleefd; barcodelabels kunnen binnenin worden aangebracht, en zullen daardoor veel langer meegaan.

Dymo geeft zelf een termijn op van “ongeveer vijf jaar”, al is dit sterk afhankelijk van het gebruik. Hou er rekening mee dat je op termijn wat labels zal moeten vervangen.

Meer info op de pagina Dymo labels.

De inkt die Zebra gebruikt, is niet onderhevig aan zonlicht of hitte, en is zelfs grotendeels bestand tegen chemische producten. Etiketten kunnen tientallen jaren meegaan zonder vervangen te worden. Bovendien kleven deze etiketten veel sterker, waardoor ze niet zomaar verwijderd kunnen worden.

Eén of twee rollen

Voor de DYMO labels maakt Colibris gebruik van twee formaten: een klein ruglabel / ontlenerslabel en een groter barcodelabel. Dat maakt dat je twee verschillende soorten labels moet aankopen.

Anderzijds worden op een Zebra printer alle soorten labels afgedrukt op hetzelfde formaat van etiketten. Minder overhead dus, en gemakkelijker in gebruik.

Flexibiliteit

Een DYMO printer is courant en heeft dan ook andere toepassingen buiten Colibris, o.a. het aanmaken van postlabels, eigen etiketten voor kaften of ander materiaal… Een Zebra printer is echter meer specifiek en zal wellicht enkel nut hebben binnen Colibris.

Prijs

Een Dymo of Zebra printer hebben een gelijkaardige kostprijs. Anderzijds is de prijs van de Zebra labels vele malen lager. Wanneer je meer dan +/- 1000 items in de collectie hebt, dan gaat de prijs van de etiketten doorwegen en dan is Zebra technologie aanzienlijk voordeliger.

Bijgewerkt op 25/03/2024

Gerelateerde artikels

Nog hulp nodig?
Kan je het antwoord niet vinden? Neem dan contact op via e-mail of telefoon: +32 (0)3 336 06 55
Contacteer ons