1. Home
 2. Apparatuur
 3. Zebra
 4. Zebra USB printer: installatie

Zebra USB printer: installatie

Volg deze stappen om de Zebra ZD-serie labelprinter te installeren via USB:

Mogelijks moet je aangemeld zijn als administrator om de benodigde software succesvol te kunnen installeren.

 1. Verwijder het beschermings- en verpakkingsmateriaal uit de printer
 2. Sluit de stroomadaptor en USB-kabel aan op de printer en vervolgens op de PC
 3. Installeer de Zebra software. Als deel van dit pakket wordt ook de nodige driver geïnstalleerd. Kies de juiste poort voor de printer (standaard is dit USB001 of een andere USB…, geen LPT…). Zodra een ZDesigner ZD220-203dpi ZPL (of ZD230 / ZD420 / ZD421) printer verschijnt in de Zebra Setup Utilities, is de printer klaar voor gebruik.
 4. Herstart de computer om de wijzigingen te activeren.
 5. Installeer een rol etiketten en een inktpatroon zoals aangeduid op de tekening aan de binnenkant van het printerdeksel (zie ook video hieronder). Bij nieuwe printers werd alles al door ons geplaatst en hoef je dit niet meer te doen. Kijk wel even na of de labels nog strak op de rol zitten – bij het transport durft dit al eens te verschuiven.
 6. Download en installeer de WebClientPrint software van de Neodynamic website. Let op: Colibris werkt met versie 5.x van deze software. Herstart je browser om de software te activeren.
 7. Meld je aan bij Colibris en ga naar Instellingen > Labels & Tickets > Printers selecteren. Wanneer het venster WebClientPrint for Windows openen? verschijnt, vinkje je Altijd toestaan… aan en kies je WebClientPrint openen. Daarna verdwijnt het blokje Bezig met laden…en kan je een printer selecteren. 
 8. Selecteer bij Labelprinter type: Zebra en selecteer de naam van de Zebra printer bij Labelprinter naam. Standaard is de naam ‘ZDesigner ZD220’ of iets gelijkaardigs. Klik Opslaan.

  Zebra printer installeren

De printer is nu klaar voor gebruik met Colibris.

WebClientPrint 2.x is niet meer compatibel met Colibris. Ook versie 6.x zal niet werken. Installeer versie 5.x

Zebra printer op MacOS

Om een Zebra printer te installeren op MacOS zal je gebruik moeten maken van een CUPS driver. Dat wordt beschreven op de website van Zebra.

De verdere stappen met de WebClientPrint plug-in zijn identiek.

WCPP 5.x is niet compatibel met de nieuwste Apple M1 processoren. We zullen binnenkort overstappen naar 6.x om dit op te lossen. Contacteer ons voor de laatste stand van zaken.


Etiketten en inktrol installeren / vervangen

Om de etiketten te plaatsen, volg je deze richtlijnen:

De plaatsing van de inktrol wordt uitgelegd in deze video:


Problemen met uitlijning

Wanneer de afgedrukte tekst niet 100% past binnen de labels, of wanneer de printer meerdere labels uitwerpt terwijl je maar één printopdracht gaf, probeer dan volgende stappen:

 • Kijk na of de labelrol goed is geplaatst tussen de twee gele geleiders. Verschuif de geleiders naar buiten toe en zorg ervoor dat de rol zwevend ophangt tussen beide geleiders. Daarna kan je aan de linkerkant van de geleider een grijs schuivertje verplaatsen om de rol vast te zetten.
 • Kijk na of de labelsensor goed is uitgelijnd. Hef de labels op en verschuif de gele geleider onderin zodat het midden overeenkomt met het grijze pijltje (moeilijk te zien).
 • Hebben de vorige stappen geen effect, dan moet de printer wellicht opnieuw gekalibreerd worden.

Voor een ZD420 / ZD421 wordt de kalibratie uitgelegd in deze video:

Bij een Zebra ZD220 kan de kalibratie worden uitgevoerd door de “feed” knop ingedrukt te houden totdat het statuslampje tweemaal knippert. Laat dan de knop los. De printer zal één of meerdere labels uitwerpen en zichzelf kalibreren. Daarna zal de printer mooi stoppen aan de rand van een label.

De volledige installatie en kalibratie van een ZD220 wordt uitgelegd in deze video:

Bijgewerkt op 05/07/2023

Gerelateerde artikels

Nog hulp nodig?
Kan je het antwoord niet vinden? Neem dan contact op via e-mail of telefoon: +32 (0)3 336 06 55
Contacteer ons