1. Home
  2. Apparatuur
  3. Dymo
  4. Dymo labels: installatie en duurzaamheid

Dymo labels: installatie en duurzaamheid

Colibris gebruikt twee soorten DYMO labels:

• Barcodelabels
    DYMO S0722540
    Afmetingen: 57 x 32 mm
  • Ruglabels en labels van ontleners
    DYMO S0722550
    Afmetingen: 19 x 51 mm

in de verpakking van de printer zitten enkele labelrollen, verpakt in zwart plastic. Deze labels zijn perfect bruikbaar met de Dymo software maar ze zijn niet geschikt voor gebruik met Colibris.

Installatie van labels

• Installeer de horizontale barcodelabels op de linkerspoel en de verticale ruglabels op de rechterspoel.
  • Om de rollen op de spoelen te plaatsen, haal je de zijkant van een spoel los door eraan te trekken. Plaats de labelrol er zodanig op dat de labels van onderuit naar je toe plooien (zie video hieronder). Schuif de zijkant terug op de spoel zodat de rol er stevig tussen geklemd zit.
  • Schuif het uiteinde van de rol in de uitsparing vooraan de printer totdat de printer de labels “aanneemt”. Ze worden automatisch goed gepositioneerd.
  • Druk één of twee keer op de blauwe knoppen vooraan de printer om het eerste label er te laten uitkomen.
  • Labels kunnen afgescheurd worden langs de tandjes.

Vastgelopen Dymo printer

Als een DYMO printer vastloopt, of wanneer de labels niet meer correct uitgelijnd zijn, kan dit te wijten zijn aan een vuile sensor of een probleem in het mechanisme. Aan de linkerkant zit een zwarte hendel waarmee je het mechanisme kunt ontgrendelen en eventuele vastzittende labels eruit kunt trekken.

Lukt het nog niet, dan kan je de plastic cover vooraan het toestel eraf klikken. Op die manier worden ook de twee sensors zichtbaar. Maak ze proper met een doekje of wat alcohol.

De pastic onderdelen van de Dymo printer zijn behoorlijk fragiel. Wees steeds voorzichtig wanneer je onderdelen open klikt, want de kleine blokjes kunnen snel afbreken.

Duurzaamheid van Dymo labels

DYMO printers werken met een direct thermal technologie. Dat wil zeggen dat ze gebruik maken van warmtegevoelige labels. De printer “verbrandt” als het ware bepaalde delen waardoor ze zwart worden zonder dat er inkt aan te pas komt.

Het is eigen aan deze technologie dat de labels op lange termijn vervagen. Ze blijven ook na het printen warmtegevoelig en moeten daarom beschermd worden tegen fel zonlicht en hoge temperaturen. Ook hoge vochtigheid en chemische producten kunnen het proces versnellen.

Ook onder gewoon daglicht zullen de labels op lange termijn vervagen. Dit is vooral belangrijk voor ruglabels die aan de buitenkant van een boek worden gekleefd. Dymo geeft zelf een termijn op van ongeveer 5 jaar, al is dit sterk afhankelijk van het gebruik. Onze ervaring is wel dat de levensduur eerder 10 jaar bedraagt bij normaal bibliotheekgebruik. Uiteraard is het gebruik door ontleners wel moeilijk te beïnvloeden.

Levensduur van Dymo labels verlengen

Enkele tips om de levensduur van Dymo labels te verlengen:

• Vermijd fel zonlicht, hoge temperaturen, vochtigheid en chemische producten
  • Kleef barcodelabels aan de binnenkant van een kaft, zodat ze minder blootgesteld worden
  • Vermijd plasticfolie of zelfklevende ‘beschermingstape’ over een etiket. Deze folies bevatten weekmakers en lijm die kan interageren met de labels. Het klinkt misschien onlogisch, maar eigenlijk zijn ze beter beschermd zonder extra folie. Wil je de hechting van de labels verbeteren, breng dan dunnen stroken tape aan zonder de tekst te bedekken.

De houdbaarheid van de DYMO labels is één van de redenen waarom we al enkele jaren een duurzamer alternatief aanbieden, de Zebra printers met ’thermal transfer’ technologie en duurzame inkt op basis van hars. Deze labels zijn bestand tegen zonlicht, warmte en chemische stoffen.