Dymo labels

Colibris gebruikt twee soorten DYMO labels:

 • Barcodelabels
  DYMO S0722540
  Afmetingen: 57 x 32 mm
 • Ruglabels en labels van ontleners
  DYMO S0722550
  Afmetingen: 19 x 51 mm

Let op: in de verpakking van de printer zitten enkele labelrollen, verpakt in zwart plastic. Deze labels zijn perfect bruikbaar met de Dymo software maar ze zijn niet geschikt voor gebruik met Colibris.

Installatie van labels

 • Installeer de horizontale barcodelabels op de linkerspoel en de verticale ruglabels op de rechterspoel.
 • Om de rollen op de spoelen te plaatsen, haal je de zijkant van een spoel los door eraan te trekken. Plaats de labelrol er zodanig op dat de labels van onderuit naar je toe plooien (zie video hieronder). Schuif de zijkant terug op de spoel zodat de rol er stevig tussen geklemd zit.
 • Schuif het uiteinde van de rol in de uitsparing vooraan de printer totdat de printer de labels “aanneemt”. Ze worden automatisch goed gepositioneerd.
 • Druk één of twee keer op de blauwe knoppen vooraan de printer om het eerste label er te laten uitkomen.
 • Labels kunnen afgescheurd worden langs de tandjes.

Houdbaarheid

DYMO printers werken met een direct thermal technologie. Dat wil zeggen dat ze gebruik maken van warmtegevoelige labels. De printer “verbrandt” bij wijze van spreke bepaalde delen waardoor ze zwart worden zonder dat er inkt aan te pas komt.

Het nadeel is dat de labels ook na het printen warmtegevoelig blijven. Ze moeten daarom beschermd worden tegen fel zonlicht, hoge temperaturen, hoge vochtigheid en chemische producten.

Ook onder gewoon daglicht zullen de labels langzaam vervagen. Dit is vooral belangrijk voor ruglabels die aan de buitenkant van een boek worden gekleefd. Dymo geeft zelf een termijn op van enkele jaren, al is dit sterk afhankelijk van het gebruik. De barcodelabels kan je alleszins beschermen door ze aan de binnenkant van een boek kleven.

Hou er ook rekening mee dat de labels snel zullen vervagen in contact met weekmakers. Dit worden toegevoegd aan plastic om het soepeler te maken, o.a. in plasticfolies en plakband. Kleef dus geen pastificeerfolie of tape over een etiket.

De beperkte houdbaarheid van de DYMO labels deed ons op zoek gaan naar een duurzamer alternatief, de Zebra printers met thermal transfer technologie.

Was this article helpful?

Gerelateerde artikelen