1. Home
  2. Apparatuur
  3. Zebra
  4. Zebra labels: duurzaamheid

Zebra labels: duurzaamheid

Onze Zebra labels zijn een duurzame oplossing. De etiketten hebben een coating die ze beschermd tegen krassen, zonlicht en zelfs heel wat chemische stoffen. Ook de inkt op basis van hars maakt dat ze jarenlang kunnen meegaan zonder vervangen te moeten worden.

Toch is het niet realistisch om te verwachten dat er nooit een label vervangen zal hoeven te worden. In Colibris kan je op elk moment één specifieke label opnieuw laten afdrukken wanneer het niet meer voldoet.

Ruglabels: extra beschermfolie

Ruglabels komen sneller los, omdat ze worden aangebracht op een lastige ondergrond.

Een eerste probleem zijn de gestructureerde oppervlakken (de rug van een boek is niet altijd glad) waardoor de hechting niet optimaal is. Daarnaast is er de buiging / afronding van een cover: als het boek smaller is dan het label, dan krijg je twee kleine strookjes die links en rechts voorbij de rug uitkomen. Het openen en sluiten van een boek zal deze strookjes herhaaldelijk plooien, waardoor ze sneller loskomen. Zeker als de rug van het boek nét iets smaller is dan het label (+/- 25 mm), dan krijg je zijstroken die te weinig hechting hebben. Helaas bestaat hier geen kant-en-klare oplossing voor.

Er bestaan transparante zelfklevende films die je over een ruglabel kunt kleven, zodat je een groter kleefoppervlak hebt. Zie bijvoorbeeld deze folie van een Frans bedrijf dat zich specialiseert in bibliotheken. Wij hebben deze oplossing echter niet uitvoerig getest in combinatie met de Zebra labels.

Je zou ook zelf kunnen experimenteren met andere folies, maar hou in het achterhoofd dat sommige lijm de gedrukte tekst kan aantasten op lange termijn. We raden dus aan om twee strookjes boven en onder aan te brengen, op deze manier:

Bijgewerkt op 22/02/2023

Gerelateerde artikels

Nog hulp nodig?
Kan je het antwoord niet vinden? Neem dan contact op via e-mail of telefoon: +32 (0)3 336 06 55
Contacteer ons