1. Home
  2. Apparatuur
  3. Zebra
  4. Zebra printer: labels / inkt vervangen

Zebra printer: labels / inkt vervangen

Het statuslampje van de Zebra printer geeft aan wanneer de labels of inkt op zijn. In dat geval gaat het lampje rood knipperen. Volg onderstaande stappen om nieuwe labels of een nieuw inktpatroon te installeren.

Nieuwe labels installeren

• Haal de lege kartonnen rol uit het apparaat. Trek daartoe de twee gele armen naar buiten. Eventueel dien je eerst het zwarte schuivertje aan de zijkant te verschuiven om de armen te ontgrendelen.
  • Verwijder de sticker van de nieuwe labelrol en plaats hem tussen de twee gele armen door ze opnieuw open te trekken en dan zachtjes los te laten. Verplaats opnieuw het zwarte schuivertje om de armen te vergrendelen.
  • Rol de labels geleidelijk af en zorg ervoor dat de labels aan weerszijden onder de gele haakjes doorgaan. Zorg er ook voor dat de labelsensor nog goed is uitgelijnd.
  • Wanneer de labels vooraan tot voorbij de printer komen, sluit je het deksel. Druk het deksel aan beide kanten stevig dicht, zodat je tweemaal een klikgeluid hoort.
  • Druk éénmaal op de ‘feed’ knop bovenop de printer.

Komt hiermee exact één label uit de printer, en stopt dit mooi aan de rand van het etiket? Dan is er geen kalibratie nodig. Komt het label slechts deels uit de printer, of komen er meerdere labels tegelijk uit? Kijk dan de labelsensor na en voer een kalibratie uit zoals beschreven in dit artikel.

De hele procedure wordt ook gedemonstreerd in dit filmpje:

Wanneer de rol met labels volledig opgebruikt is, dan is de kans groot dat de inktrol ook vervangen dient te worden. De inktrol is namelijk ontworpen om ongeveer even veel labels te kunnen bedrukken.

Nieuw inktpatroon installeren

• Haal de bestaande rollen uit het apparaat (beide in het deksel). Dat kan door de rollen wat naar rechts te klikken. De ene rol bevat de gebruikte inkt, de andere rol kan je lostrekken zodat je een lege kartonnen kokertje overhoudt.
  • Het lege kartonnen kokertje plaatsen we opnieuw op de bovenste spoel van de printer.
  • Open de verpakking van het nieuwe inktpatroon en trek de transparante folie voorzichtig los zodat de rol afgerold kan worden. Zorg er wel voor dat je alles goed vasthoudt zodat de rol strak opgespannen blijft.
  • Installeer het inktpatroon op de onderste spoel in het deksel. De binnenkant van de inktribbon is zilver / glanzend, de zichtbare buitenkant is mat zwart / satijnglans.
  • Rol dan een stukje af zodat je de klevende strook op de transparante folie bovenaan kunt vastkleven op het lege kartonnen kokertje. Zorg ervoor dat de inktstrook van onderuit naar boven komt (m.a.w. de kleefstrook moet bovenop het lint kleven, niet eronder).
  • Draai de bovenste spoel enkele keren rond, totdat het transparante / zilveren gedeelte van het inktpatroon verdwenen is en er enkele nog zwarte folie te zien is. De inktfolie moet nu strak aangespannen zijn.
  • Druk het deksel aan beide kanten stevig dicht, zodat je tweemaal een klikgeluid hoort.
  • Druk één of twee keer op de ‘feed’ knop bovenop de printer. Hiermee worden de inktrollen aangespannen.

De hele procedure wordt ook gedemonstreerd in dit filmpje:

Problemen bij het vervangen van labels of inktpatronen?

Bekijk onze lijst met vaak voorkomende problemen of neem contact op.

Bijgewerkt op 01/08/2024