1. Home
  2. Publiek gedeelte
  3. Selfscan / uitleen via smartphone
  1. Home
  2. Uitleen
  3. Selfscan / uitleen via smartphone

Selfscan / uitleen via smartphone

De selfscan functie in Colibris Multi laat leners toe om hun eigen uitleen af te handelen. Ze kunnen boeken ontlenen of terugbrengen zonder tussenkomst van een beheerder / bibliothecaris.

De selfscan functie bereik je via de link in de footer van Colibris, onder het kopje ‘Mijn Colibris’. Wanneer je deze link niet ziet, heb je mogelijk geen Multi licentie, of is de selfscan functionaliteit uitgeschakeld. Je kunt ze inschakelen via Instellingen > Algemeen > Functionaliteit > Selfscan.

Snelkoppeling toevoegen

Leners kunnen een snelkoppeling naar de selfscanpagina toevoegen op hun smartphone. Zo kunnen ze sneller beginnen met scannen zonder steeds naar de juiste webpagina te navigeren.

Op een Samsung smartphone kan dit door de browser te openen, naar de selfscan pagina te gaan (app.colibris.be/<naam>/selfscan.php), dan op het menu-icoon te klikken en ‘Pagina toevoegen aan’ te kiezen.

Op andere Android telefoons kan je Google Chrome openen, naar de selfscan pagina navigeren, dan ‘Meer’ kiezen (drie bolletjes) en dan ‘Toevoegen aan startscherm’.

Op een iPhone kan je Safari openen, naar de selfscan pagina navigeren, dan op het vierkantje met het diagonale pijltje klikken en dan ‘Toevoegen aan startscherm’.

Uitleenpost of smartphone

De selfscan functie gaat uit van twee mogelijke scenario’s:

  • Ofwel registreren leners hun uitleen aan een uitleenpost / kiosk, bijvoorbeeld een vaste PC of laptop met USB barcodescanner die zich in de bibliotheek bevindt.
  • Ofwel gebruiken leners hun smartphone en gebruiken ze de camera van hun telefoon om barcodes te scannen.

Selfscan uitleenproces

Om selfscan te gebruiken, ga je naar de selfscan pagina en volg je deze stappen:

  1. Identificeer jezelf
    Scan een persoonlijke barcode met een barcodescanner, of klik op Camera en scan de barcode op een smartphone. Wanneer je al aangemeld was als ontlener in ‘Mijn Colibris’ dan wordt deze stap overgeslagen en wordt meteen het uitleenoverzicht getoond.

    Jezelf identificeren kan door je ontlenersbarcode scannen van een zelfklevend label op een persoonlijke ontlenerspas (aanbevolen voor smartphones) of vanuit een barcodelijst op A4 formaat, die je in een kaft bewaart in de bibliotheek (aanbevolen voor uitleenposten).
  2. Het uitleenoverzicht wordt getoond.
  3. Scan de barcode van een item dat je wil ontlenen of terugbrengen, of klik op Camera en scan de barcode op een smartphone. Doe dit voor elk item opnieuw. Wanneer alle inkomende / uitgaande acties zijn geregistreerd, kan je onderaan op E-mail overzicht klikken om een uitleenoverzicht te ontvangen.

Na 2 minuten inactiviteit (geen muisbeweging of kliks) logt de selfscanpagina de laatste gebruiker automatisch uit, om te vermijden dat een willekeurige passant verder zou kunnen gaan.

Smartphone scantechnologie

Om barcodes te scannen via de camera van je smartphone, wordt geen echte scantechnologie gebruikt, maar geavanceerde beeldherkenning.

Hoewel we proberen om de beste technologie te integreren in Colibris, hebben sommige camera’s helaas een te lage resolutie om efficiënt barcodes te kunnen herkennen. In dat geval is een kioskscenario met fysieke barcodescanner het enige alternatief.

Over het algemeen geldt dat een USB barcodescanner sneller en correcter kan scannen dan de camera van een smartphone. Dit is dan ook de aangewezen manier van werken.

Kies de juiste cameralens

Aangezien smartphones tegenwoordig over meerdere camera’s beschikken, kan je linksboven in het scanvenster de gewenste camera / lens selecteren. Sommige lenzen zullen niet voldoende kunnen scherpstellen op barcodes die dichtbij liggen. Andere zullen hier veel sneller in slagen.

Helaas kunnen we niet permanent vastleggen welke camera standaard gebruikt moet worden. Je smartphone zal dus steeds starten met zijn eigen voorkeur, hoewel dat vaak niet de meeste geschikte (macro)lens is.

Veiligheid selfscan

Wanneer er wordt gewerkt met een barcodelijst op A4 formaat die naast de uitleenpost wordt bewaard, kan je simpelweg een andere barcode scannen om je te voor te doen als een willekeurige gebruiker. Ook wanneer je werkt met individuele ontlenersbarcodes, blijft het zeer eenvoudig om de URL te ontcijferen en de ontlenersID van een andere gebruiker in te voeren.

Met andere woorden: de selfscan functionaliteit is niet waterdicht. Ze is gemakkelijk te “hacken” omdat er nergens een wachtwoord of een andere vorm van authenticatie wordt gevraagd. Het is een relevante manier van werken maar enkel binnen een gecontroleerde context, zoals een kantooromgeving waarin je alle medewerkers kent en erop kunt vertrouwen dat er eerlijk wordt omgegaan met de selfscan.

Bijgewerkt op 25/09/2024
Heeft dit artikel je geholpen?

Gerelateerde artikels

Nog hulp nodig?
Kan je het antwoord niet vinden? Neem dan contact op via e-mail of telefoon: +32 (0)3 336 06 55
Contacteer ons