Beheerders beheren

Beheerders fungeren als ‘bibliothecarissen’ die toegang tot het beheergedeelte van Colibris. Zorg ervoor dat elke persoon zijn eigen login en wachtwoord gebruikt. Elke beheerder heeft zijn eigen bevoegdheden.

Het overzicht is te vinden onder Instellingen > Beheerders. Hier kunnen bestaande beheerder wordt aangepast en verwijderd. Onderaan staat ook een knop Nieuwe beheerder toevoegen.

Naam, voornaam en e-mailadres zijn vereiste velden. Het e-mailadres fungeert als login, samen met het wachtwoord.

Elke beheerder kan worden gekoppeld aan een vestiging. In dat geval gelden de volgende beperkingen:

• De beheerder kan enkel nieuwe exemplaren toevoegen aan de collectie die zich in zijn/haar vestiging bevinden. Andere locaties kunnen niet worden gekozen. Ook het aanpassen of verwijderen van items in andere vestigingen is niet mogelijk.
  • De beheerder kan enkel exemplaren uitlenen die zich in zijn/haar vestiging bevinden. Uiteraard wordt nog wel getoond welke items eventueel in andere vestigingen zijn ontleend.

Verder kunnen de verschillende modules van Colibris worden ingeschakeld / uitgeschakeld via de desbetreffende knop:

• Collectie: items toevoegen, bewerken en verwijderen, themalijsten…
  • Uitleen: dit omvat de onderdelen Ontleners en Uitleen
  • Instellingen: de werking van Colibris wijzigen

In de praktijk zullen de meeste beheerders toegang hebben tot Collectie en/of Uitleen. We raden aan om het onderdeel Instellingen voor te behouden voor één of twee verantwoordelijke beheerders. Het wijzigen van instellingen kan namelijk verregaande gevolgen hebben voor de werking van Colibris.