In principe is het publieke gedeelte van Colibris voor iedereen toegankelijk. Wie de URL van een Colibris omgeving kent, kan de collectie doorzoeken. Enkel om het ‘Mijn Colibris’ gedeelte te bereiken zal je aangemeld moeten zijn als ontlener.

Let wel: de Colibris collectie wordt wel degelijk afgeschermd voor Google en zal dus nooit in de zoekresultaten voorkomen. Het is dus niet zo dat buitenstaanders eerder toevallig op de collectie zullen uitkomen.

Enkel voor geregistreerde ontleners

Sommige organisaties willen liever niet dat hun collectie zichtbaar is voor de buitenwereld. Daarom biedt Colibris de mogelijkheid om het opzoekgedeelte enkel toegankelijk te maken na login. Je zal je meteen moeten identificeren als geregistreerde ontlener (login + wachtwoord), ook om louter te zoeken in te collectie.

Deze optie is te vinden onder Instellingen > Uitleen > Algemeen > Aanmelden verplicht.

Afschermen op IP-adres

Een andere mogelijkheid is een afscherming op basis van IP-adres. Wanneer een heel kantoor (of VPN-netwerk) gebruik maakt van hetzelfde publieke IP-adres, kan de toegang tot Colibris worden beperkt tot dit IP-adres (of een bepaalde range).

Deze instelling kan niet in Colibris worden aangepast, het is een interventie op maat die buiten de gewone ondersteuning valt.