1. Home
  2. Instellingen
  3. Collectie
  4. Collectie: itemtypes beheren

Collectie: itemtypes beheren

Colibris biedt standaard de keuze uit vijf itemtypes:

• Boek
  • Tijdschrift
  • Audio
  • Video
  • Software

In een Colibris Multi abonnement is het bovendien mogelijk om zelf bijkomende itemtypes te definiëren.

Via Instellingen > Collectie kunnen de specificaties van itemtypes worden gewijzigd.

Je ziet een lijst met alle beschikbare itemtypes. Na elk type staat een knop Bewerken / Verwijderen. Wanneer je op Bewerken klikt, kan je de benaming wijzigen in alle talen.

Je kunt ook het icoon van elk itemtype wijzigen. Dit is het symbool dat weergegeven wordt in overzichtslijsten, voornamelijk wanneer er geen coverafbeelding beschikbaar is.

Daarnaast kan je voor elk itemtype vijf “specifieke velden” kiezen. Dit zijn zelf te definiëren tekstvelden waarin bijkomende informatie kan worden opgeslagen, naast de standaard velden die Colibris aanbiedt. Specifieke velden gelden voor één bepaald itemtype.

Nieuwe itemtypes toevoegen

Onze de lijst met itemtypes staat een knop Nieuw type toevoegen.

Let op: Colibris heeft een technische beperking van maximaal 9 itemtypes. Wanneer je een bestaand itemtype verwijdert, komt deze plaats echter niet vrij voor een nieuw type. Naast de vijf standaard types kunnen er dus nog 4 extra types worden bijgemaakt.

Hou er dus rekening mee dat het hernoemen van een itemtype soms een beter idee is dan er één te verwijderen en een ander toe te voegen. Onderaan de pagina staat hoeveel itemtypes er nog kunnen worden aangemaakt.

Let wel: elk itemtype heeft een ID (één cijfer). Dit cijfer zit ook vervat in onze barcodes. Vandaar dat een ID niet opnieuw ingenomen kan worden wanneer je een itemtype verwijdert. We moeten namelijk te allen tijde vermijden dat barcodes (die misschien nog in omloop zijn) ineens gaan verwijzen naar een ander object met een nieuw itemtype.