1. Home
  2. Apparatuur
  3. Datalogic
  4. Datalogic scanner: installatie

Datalogic scanner: installatie

Datalogic barcodescanners

De barcodescanners die bij Colibris worden geleverd, zijn van het merk Datalogic. De meest courante modellen zijn uit de Datalogic Quickscan en Gryphon series.

Onze modellen werken via USB en worden meteen herkend door Windows en Mac zonder driver. Ze zijn plug-en-play.

Datalogic Quickscan barcodescanner

Barcodes in Colibris

Colibris genereert lineaire barcodes in het Code 39 formaat. In principe kunnen dus ook andere scanners worden aangesloten, zolang ze deze barcodes kunnen lezen en kunnen doorgeven via een keyboard wedge interface, afgesloten door een carriage return / line feed (enter).

Datalogic scanner installeren

De scanner heeft in principe geen software nodig en wordt normaal meteen herkend door Windows (meestal ook bevestigd door een geluid in Windows). Onder Instellingen > Bluetooth en apparaten > Apparaten verschijnt hij dan als ‘Handheld Barcode Scanner’.

Ter verificatie kan je Kladblok of Microsoft Word openen. Een scanner gedraagt zich eigenlijk als een toetsenbord. Wanneer je in Word een leeg document opent en vervolgens de barcode van een boek scant, dan moeten de cijfers van de ISBN code op het scherm verschijnen, alsof je ze zou intypen en zou afsluiten met <enter>.

Datalogic USB-COM driver

In zeldzame gevallen is toch een driver nodig. Vooral toestellen met Windows 11 lijken hier vaker nood aan hebben.

Download de Datalogic USB-COM driver (enkel Windows 10 / Windows 11)
Bekijk de drivers voor andere besturingssystemen op de Datalogic website

USB 2.0 en BIOS instellingen

Datalogic scanners communiceren via het USB 2.0 protocol. Daardoor worden er af en toe problemen gemeld op computers met een USB 3.0 / USB 3.1 poort. Hoewel die compatibel zouden moeten zijn, is het aangewezen om de scanner steeds te gebruiken in een “echte” USB 2.0 poort.

De scanner verbinden via een USB-hub of laptop dock (liefst met een externe voeding) biedt vaak een oplossing wanneer je er niet in slaagt om de scanner rechtstreeks te laten communiceren met een computer.

Verder zijn er enkele BIOS instellingen die soms compatibiliteitsproblemen geven. Kijk daarom of volgens instellingen voorkomen in het BIOS en probeer ze correct in te stellen:

• INTEL Active Management Technology (AMT) = ENABLED
  • USB ECHI Port Debug = ENABLED
  • USB 3.0 BIOS Driver Support = ENABLED

Energiebesparing

Een ander probleem is soms de automatische energiebesparing van Windows.

Open het configuratiescherm van Windows. Kies ‘Systeem en Beveiliging’. Selecteer ‘Energiebeheer’. Kies ‘De schema-instellingen wijzigen’ achter het actieve energieschema. Kies ‘Geavanceerde energie-instellingen wijzigen’. In het nieuwe venster dat zich nu opent, klik je het onderdeel ‘USB-instellingen’ open, en dan ‘Instelling voor selectieve USB-onderbreking’. Dit zet je op ‘Uitgeschakeld’. Meer info in dit Engelstalige artikel.

Je kunt ook “USB Suspend Mode” inschakelen op de scanner door onderstaande barcode te scannen. Vooral op nieuwe Windows PC’s verbetert dit het probleem waarbij de scanner zijn connectie verliest.

Datalogic handleidingen

Datalogic barcodescanners worden door ons ingesteld in functie van je land. Voor Belgische klanten zullen ze ingesteld zijn voor gebruik met een Azerty toetsenbord, voor Nederlandse klanten is dat Qwerty.

Wil je toch de landinstelling of andere instellingen (beep volume, green spot…) aanpassen, dan vind je in deze handleidingen de nodige barcodes waarmee een scanner geprogrammeerd kan worden.

Bijgewerkt op 27/06/2024