Colibris update 2024/06

Nieuwigheden

• Ons abonnement bij ISBNdb.com is geüpgraded waardoor deze link aanzienlijk rijkere resultaten geeft. Ze claimen de grootste databank van boeken te zijn, met ongeveer 40 miljoen items. Mogelijks zullen we deze gegevens in de toekomst een hoger gewicht geven bij het vormen van een geaggregeerd resultaat.
  • Worldcat werd weggehaald als bron voor ISBN gegevens.
  • Open Library (onderdeel van het non-profit Internet Archive) werd toegevoegd als nieuwe bron voor ISBN gegevens. Deze databank bevat gegevens van ongeveer 28 miljoen boeken. We doneerden $ 500 om dit initiatief te steunen.
  • Zoektermen worden gemarkeerd in de zoekresultaten (geel onderstreept), zodat het meteen duidelijk is waar de gezochte woorden voorkomen.

Verbeteringen

• In het veld ‘URL’ wordt voortaan enkel de domeinnaam getoond als link. Bijvoorbeeld:
    https://daisybraille.bibliotheek.be/catalogus/roald-dahl/sjakie-en-de-chocoladefabriek/
    wordt in het publieke gedeelte weergegeven als:
    daisybraille.bibliotheek.be
    Wanneer je op deze link klikt, wordt je uiteraard wel doorverwezen naar de volledige URL zoals hij werd ingevoerd in het beheergedeelte. Het gaat dus louter om een visuele verbetering: we vermijden dat extreem lange URLs de interface verstoren.
  • Bij het zoeken naar gegevens op basis van een ISBN nummer, werd in het verleden de belangrijkste bron getoond. Veel gebruikers dachten dat daarom dat er slechts in één bron werd gezocht, terwijl het resultaat steeds een geaggregreerd resultaat was. Voortaan worden de bronnen niet meer vermeld en staat er enkel gevonden in online bronnen
  • ISBN resultaten van Google Books en Goodreads werden verbeterd.
  • Uitleen > Overzicht te laat en Overzicht > Uitgeleende items bevat nu ook een link naar het lenersprofiel achter elke naam, samen met een link naar het e-mailadres van de lener.
  • Uitleen > Exporteren > Excel bevat nu ook het e-mailadres, e-mailadres voor meldingen en de taal van elke lener.

Bugfixes

• Nog geen bugfixes