Colibris update 2022/10

Nieuwigheden

• Ontleners > Importeren: Mogelijkheid om een sleutelveld te kiezen
    Tot nu toe kon je enkel bestaande ontleners updaten door een bestand op te laden met identieke e-mailadressen. Bestond het e-mailadres al, dan werden de andere velden van de ontlener overschreven met de nieuwe waarden (‘update’). Bestond het e-mailadres nog niet, dan ging het om een ‘insert’ en werd een nieuwe ontlener toegevoegd. Deze manier van werken was niet bruikbaar voor Colibris klanten die zonder e-mailadressen van ontleners werken (bv. basisscholen).
    Voortaan kan je ook een ander sleutelveld kiezen. Het e-mailadres is mogelijk, maar ook specifiek veld n°1 of specifiek veld n°2. Als daarin een uniek stukje informatie zit (bv. een leerlingnummer of een ID uit andere software) dan wordt op basis daarvan bepaald of het gaat om een update of insert.

Verbeteringen

• Ontleners > Importeren: Verbeterde foutmeldingen
    De waarschuwingen die verschijnen bij een simulatie van een import zijn verbeterd. Zo wordt nu apart aangegeven hoeveel updates en hoeveel inserts er gepland zijn, of de sleutelwaarde wel uniek is en of er andere aandachtspunten zijn. Verder wordt het nu expliciet afgeraden om verder te gaan met de import zolang er waarschuwingen verschijnen.
  • Ontleners > Importeren: Verbeterde logs
    Bij het uitvoeren van een import of bij een simulatie worden een aantal gegevens opgeslagen, o.a. het aantal waarschuwingen, de soort waarschuwingen, het aantal updates en inserts… Op die manier worden discussies achteraf vermeden.

Bugfixes

• Probleem opgelost waarbij de e-mail “gereserveerd item is nu beschikbaar” naar de foutieve ontlener werd verstuurd. Dit kwam enkel voor in specifieke gevallen, en enkel voor reserveringen die gebeurden wanneer het item reeds was ontleend door iemand anders.
  • Enkele stukken tekst vervangen die nog niet waren vertaald en die steeds in het Nederlands verschenen, zelfs wanneer Colibris in Frans / Engels werd gebruikt (zowel publieke gedeelte als beheergedeelte).
  • Bug opgelost in Collectie > Export. Er verscheen een foutmelding wanneer een Excel document werd gevraagd in combinatie met sorteren op auteur.