Colibris update: 2022/05

Nieuwigheden

• Vijfde specifiek veld toegevoegd. Naast de vier bestaande velden die je zelf kon benoemen onder Instellingen > Collectie, is er nu een extra veld bijgekomen.
  • Getoonde zoekvelden in geavanceerd zoeken kunnen nu worden aan- of uitgevinkt onder Instellingen > Interface > Geavanceerd zoeken. Wanneer je zoekvelden uitvinkt, dan worden ze onzichtbaar in het zoekformulier, en is deze keuze dus niet meer beschikbaar als zoekingang. Dit is vooral nuttig wanneer bepaalde velden niet gebruikt worden en nooit ingevuld zijn – ze kunnen dan ook niet voor verwarring zorgen bij gebruikers.
  • Privacyverklaring & cookiebeleid is nu standaard aanwezig in elke catalogus (zie link in de footer van elke pagina)
  • Gebruiksvoorwaarden zijn nu standaard aanwezig in elke catalogus (zie link in de footer van elke pagina)

Verbeteringen

• Aanklikbare link toegevoegd in een PDF export van collectiegegevens onder Collectie > Exporteren. De Colibris ID bevat een link naar de (publieke) detailfiche van het item.
  • Link naar de detailfiche van het item ook toegevoegd als bijkomende kolom in een Excel export van collectiegegevens onder Collectie > Exporteren.
  • Foutmeldingen duidelijker gemaakt wanneer de printer niet gevonden kan worden.
  • Printermeldingen zijn nu ook vertaald naar het Frans en Engels.

Bugfixes

• Probleem opgelost bij het updaten van specifieke velden van ontleners onder Instellingen > Ontleners > Specifieke velden
  • Probleem opgelost bij het updaten van vaste wekelijkse sluitingsdagen onder Instellingen > Uitleen > Algemeen
  • Afkortingen van auteursnamen geoptimaliseerd zodat elk item mooi op één lijn past in de PDF export van collectiegegevens onder Collectie > Exporteren.
  • Probleem opgelost waarbij bepaalde alternatieve barcodes niet werden herkend in de selfscan module.
  • Tot nu toe keek het systeem maximaal drie uitleentermijnen vooruit bij het berekenen van een uitleentermijn. Wanneer er dus een vrij korte uitleentermijn was ingesteld (bv. twee weken) gekoppeld aan zeer veel sluitingsdagen van de bibliotheek (meer dan zes weken in dit geval), dan kon het scenario zich voordoen dat er niet voldoende gewone dagen werden gevonden om aan de voorziene uitleentermijn te geraken, waardoor het systeem terugviel op de minimum uitleentermijn van 1 dag. Voortaan is dit aangepast: het systeem kijkt drie jaar vooruit i.p.v. drie uitleentermijnen vooruit, waardoor zeer lange vakantieperiodes geen probleem meer mogen vormen.