Colibris update: 2022/02

Nieuwigheden

• In het exemplaaroverzicht van een item (via Collectie > Item bewerken) is er een vernieuwd overzicht van de status van elk exemplaar. Vroeger stond er enkel beschikbaar of uitgeleend of gereserveerd, nu staat er meteen de naam van de persoon die het heeft ontleend (rood blokje) of gereserveerd (blauw blokje). Wanneer je met de muis over zo’n blokje gaat, worden meer details getoond zoals de uitleentermijn.

Exemplaren status
  • Bij reserveringen die nog niet actief zijn (omdat het item momenteel nog uitgeleend is aan een andere persoon) wordt nu ook expliciet nog niet actief vermeld.
  • In het uitleenoverzicht van een ontlener (via Uitleen > Uitlenen & Innemen) kan je nu doorklikken op een titel om naar de exemplaarlijst van dit item te gaan. Dit kan zowel in het tabblad Ontleningen als in Reserveringen.
  • Bij Instellingen > Beheerders is er een apart vinkje Statistieken bijgekomen. Hiermee kan individueel worden bepaald of een beheerder statistieken kan raadplegen in verband met de collectie en het gebruik van Colibris. Vroeger werd dit mee bepaald door het vinkje Instellingen.
  • Ondersteuning voor de DYMO Connect software op MacOS. In Instellingen > Labels & Tickets > Printers kan gekozen worden voor ‘Dymo Label’ of ‘Dymo Connect’ als framework. Op termijn zal de ondersteuning voor Dymo Label v.8 worden weggehaald.

Verbeteringen

• De keuze van standaard / lokale printers (Instellingen > Labels & Tickets > Printers) wordt nu gemaakt in twee aparten blokken, elk met hun eigen knop ‘opslaan’. Op die manier kunnen de lokale printers worden opgeslagen zonder de standaard printers te verstoren.
  • Verbetering van de flow voor klanten die ‘Toon boetes’ hebben uitgeschakeld in Instellingen > Uitleen. Zij worden minder geconfronteerd met (lege) boetes.
  • Bijkomende controle op het e-mailadres bij het toevoegen / aanpassen van beheerders, zodat er zeker geen dubbele e-mailadressen in de databank terechtkomen.

Bugfixes

• Probleem opgelost bij het los innemen van items die gereserveerd waren voor een ontlener maar op dat moment nog uitgeleend waren. Er verscheen een foute melding ‘Dit item is momenteel niet uitgeleend’.